Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gospoda Kwaśnica Częstochowa. Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w restauracji Sjesta [WIDEO]

ow
Kuchenne Rewolucje w Częstochowie. Restauracja Sjesta zmieniła się w Gospodę Kwaśnicę
Kuchenne Rewolucje w Częstochowie. Restauracja Sjesta zmieniła się w Gospodę Kwaśnicę TVN/Kuchenne Rewolucje
Gospoda Kwaśnica Częstochowa. Niedaleko sanktuarium na Jasnej Górze, które odwiedzają rzesze wiernych, znajdowała się restauracja Sjesta. W Częstochowie Kuchenne Rewolucje Magda Gessler przeprowadziła kilka miesięcy temu. Na pomoc wezwał ją Darek, który prowadzi restaurację od 8 lat, ale w domu gotował od zawsze. Zobacz, jakie menu Magdy Gessler serwuje Gospoda Kwaśnica w Częstochowie.

Gospoda Kwaśnica Częstochowa. Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w restauracji Sjesta

Magda Gessler w restauracji Sjesta

- Ta restauracja jest wszystkim od 2010 roku. Wszystkim, co mam - mówi Darek, właściciel Gospody Kwaśnica w Częstochowie, wcześniej znanej jako restauracja Sjesta. Darkowi nie jest łatwo, goście w restauracji Sjesta w Częstochowie nie dopisują. - Przyjdzie parka na herbatkę za 8 zł i będzie mi siedzieć do 23 - skarży się.

Co Magda Gessler jadła w Kuchennych Rewolucjach w Częstochowie?

- Sztuczności, sztuczności, aż śmierdzi tym serkiem - Magda Gessler skwitowała zupkę serową według tajnego przepisu Darka. Z czego jest zrobiona? - Z serków topionych - z rozbrajającą szczerością przyznaje kucharz.

Gdy kelnerka przyniosła kotlet de volaille, gwiazda Kuchennych Rewolucji powąchała tylko danie i poprosiła o ponowne usmażenie, tym razem na maśle, nie na fryturze.

- To mięso delikatne, nie można zabijać jego smaku byle gównem - pouczyła dosadnie widzów Kuchennych Rewolucji w Częstochowie Magda Gessler.

Następnie na stół wjechała noga z kaczki z sosem żurawinowym. - Kaczka soli nie widziała. Tragedia. Zobaczcie, jaka jest sucha, jaka wiórowata - skwitowała Magda Gessler. Gdy danie wróciło do kuchni, Darek odpowiedź miał jedną - 10 godzin w solance, i jeszcze za mało.

- Co to ma być? Udawanie, że się gotuje, czy zapomniał pan, jak się gotuje? Skąd te złe nawyki? Pan wie, że je ma? - Wczoraj sobie zdałem sprawę - odpowiedział Darek drugiego dnia Kuchennych Rewolucji w Częstochowie. - Pan nie ma smaku. Pan nie soli, nie marynuje - to jest okropne! - uświadomiła go Gessler.

Latające garnki w Sjeście w Częstochowie

Podczas Kuchennych Rewolucji przyszedł czas na wizytę w kuchni. - Palniki są brudne… - To pierwsze słowa, jakie widzowie usłyszeli po wejściu restauratorki do serca knajpy.

Jeden ruch szmatką po piecu i od razu widać brud. - To się myje, prawda? Myje się, czy się nie myje? To nie jest tylko w jednym. To nie jest jakaś oaza. Widzi pan to? Jak gówno! - Magda Gessler w Częstochowie wymachuje brudną ścierką.

To jednak nie koniec. - Przecież widzę, że garnki są zapuszczone. Dlaczego ten tu jest? - Magda Gessler zaczęła wymachiwać brudnym garnkiem, a chwilę później garnki latały już po kuchni.

Gospoda Kwaśnica w Częstochowie po Kuchennych Rewolucjach

Szukając pomysłu na Sjestę w Częstochowie, Magda Gessler wpadła na pomysł stworzenia góralskiej knajpy niemal u stóp Jasnej Góry.

I dobrze trafiła, bo na pytanie o ulubioną część Polski, Darek odpowiedział bez zastanowienia - góry. Od tej chwili lokal nazywać się ma Gospoda Kwaśnica. - Będą tu kwiaty, będa tu parzenice, będzie tu oszczędnie, ale kolorowo i wesoło - zapowiedziała restauratorka.

Metamorfoza widoczna jest już przed wejściem - to nowy szyld Gospody Kwaśnica i góralskie motywy na szybach. Stare, smutne zasłony zastąpiły kolorowe, w góralskie kwiaty. Brązowe krzesła przemalowano na beżowo, fragmenty ścian pokryły deski z malowanymi parzenicami, charakterystycznymi góralskimi wzorami.

Kelnerki również się zmieniły - w białych koszulkach z motywami góralskimi i krótkich spódniczkach nawiązujących do góralskich tradycji pasują do knajpy jak ulał. Nie zabrakło nawet czerwonych korali.

Gospoda Kwaśnica w Częstochowie: MENU Magdy Gessler

  • sałatka Krakowiacy i Górale (sałata rzymska, fasolka szparagowa, 4 jaja na twardo, małe pomidory, rzodkiewki, sos winegret, grzanka) - 15 zł
  • kwaśnica z górą ziemniaków ze skwarkami (wywar z żeberek wędzonych, giczy cielęcych i warzyw, kapusta, kwas z kapusty) - 15 zł
  • macana karkówka (mięso naszpikowane słoniną i zamarynowane cząbrem, gorczycą i czosnkiem, pieczone w rękawie, podana z ziemniakami z sosem chrzanowym i z jabłkami z żurawiną) - 25 zł
od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto