Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Częstochowa. "Parkitka" przystąpiła do programu "Dobry posiłek w szpitalu". Tak wygląda teraz jedzenie w placówce!

Piotr Ciastek
Piotr Ciastek
20.11.2023 obiad dieta podstawowa
20.11.2023 obiad dieta podstawowa Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie
Od 18 listopada Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie, zwany potocznie "Parkitką", przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu” uruchomionego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Placówka pokazała, jak wygląda nowe szpitalne menu.

Zobacz zdjęcia - kliknij TUTAJ!

Częstochowa. "Parkitka" przystąpiła do programu "Dobry posiłek w szpitalu"

"Parkitka", podobnie jak wiele innych szpitali w kraju, przystąpiła do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Placówka od 18 listopada karmi swoich pacjentów według nowego jadłospisu i dzieli się zdjęciami dań. Program funkcjonuje także w Szpitalu Miejskim.

- Posiłki naszych pacjentów przygotowywane są według jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na minimum 7 dni), który zawiera następujące informacje: rodzaj posiłku i skład produktu, wartość energetyczną (kaloryczną) i odżywczą (białko, węglowodany (w tym cukier), tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone), ilość soli, wielkość porcji oraz sposób przetwarzania i obecność alergenów - informują władze "Parkitki".

Już na pierwszy rzut oka widać, że nowy jadłospis, obliczony dla osoby dorosłej na około 3000 kalorii, jest dobrze zbilansowany, gdyż mamy w nim sporo białka, ale i warzywa, które są istotne w naszej codziennej diecie, a w szczególności u osób chorych przebywających w szpitalu.

Przykładowy jadłospis "Diety podstawowej" we wtorek 21 listopada

I śniadanie

  • 1. Kakao na mleku 250.00g składniki:
    Mleko 2.0% 80%, Woda wodociągowa 17
    %, Kakao 16% proszek 2%, Cukier 1%
  • 2. Płatki kukurydziane 20.00g
  • 3. Chleb zwykły 100.00g
  • 4. Kajzerki 60.00g
  • 5. Masło extraa 15.00g
  • 6. Humus 113.00g składniki: Ciecierzyca
    75%, Czosnek 7%, Cytryna 7%, Oliwa z
    oliwek 4%, Sezam 4%, Kumin kmin rzymski 1%
  • 7. Ser żółty gouda 20.00g
  • 8. Pomidor 70.00g
  • 9. Herbata z cytryną bez cukru 250.00g
    składniki: Woda do picia 94%, Cytryna 4%,
    Herbata napar bez cukru 2%
  • 10. Cukier 5.00g

Obiad

  • 1. Zupa grochowa z ziemniakami 450.00g
    składniki: Ziemniaki średnio 33%, Woda
    wodociągowa 29%, Marchew 7%, Groch
    nasiona suche 4%, Seler korzeniowy 4%,
    Pietruszka korzeń 4%, Kości wieprzowe S
    4%, Kiełbasa śląska 4%, Por 2%, Cebula
    2%, Słonina 2%, Masło
    ekstra 1%, Mąka pszenna typ 500 1%
  • 2. Sos boloński z mięsem 300.00g
  • 3. Ogórek kwaszony 120.00g
  • 4. Makaron dwujajeczny 90.00g
  • 5. Kompot wieloowocowy 250.00g składniki:
    Woda wodociągowa 54%, Jabłko 20%,
    Mieszanka kompotowa 12%, Czarna
    porzeczka mrożona 4%, Agrest 4%,
    Rabarbar 4%, Cukier 2%
20.11.2023 obiad dieta podstawowa

Częstochowa. "Parkitka" przystąpiła do programu "Dobry posił...

Kolacja

  • 1. Chleb żytni pełnoziarnisty s
    100.00g
  • 2. Bułka kukurydziana s 60.00g
  • 3. Masło extra 15.00g
  • 4. Papryka czerwona 70.00g
  • 5. Herbata bez cukru 250.00g
    składniki: Woda wodociągowa
    98%, Herbata napar bez cukru
    2%
  • 6. Szynka wieprzowa 60.00g

Posiłek dodatkowy

  • 1. Mleko czekoladowe 200.00g
  • 2. Chałki 50.00g

Wartość energetyczna posiłków [kcal] 2873.1

  • Białko [g] 100.5
  • Tłuszcz [g] 96.2
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]35.9
  • Węglowodany ogółem [g] 412.69
  • Cukry [g]73.45
  • Błonnik pokarmowy [g] 22.95
  • Sól [g] 11.42

Jak informują władze placówki, celem programu jest zwiększenie dostępności poradnictwa żywieniowego w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów hospitalizowanych.

- Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego. Dobrze odżywieni pacjenci szybciej wracają do zdrowia i krócej przebywają w szpitalu, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego - podkreślają władze "Parkitki".

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto