MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CC BY 3.0...
fot. Wikipedia.ord/Matman z Lublina/CC BY-SA 3.0

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Lubelskie szczypki

CC BY 3.0

Szczypki (lub szczypy) to lubelski przysmak z Lubelszczyzny. Lubelskie szczypki to kolorowe i całkiem długie (15-centymetrowe) kawałki cukrowej masy, pakowane po 5 lub 10 sztuk w papierowe tutki. Robi się je z cukru, wody, ubitych białek, mąki ziemniaczanej, żelatyny, syropu smakowego i barwników. W przeciwieństwie do poznańskich rur i pańskiej skórki przepis na lubelskie szczypki nie jest owiany tajemnicą.

Zobacz również

Monster trucki na Tomexie. Co tam się działo! Emocje sięgnęły zenitu

Monster trucki na Tomexie. Co tam się działo! Emocje sięgnęły zenitu

Centralna Liga Juniorów U17 i U15. Wyniki podkarpackich drużyn

NOWE
Centralna Liga Juniorów U17 i U15. Wyniki podkarpackich drużyn

Polecamy

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla