Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zaczyna się sezon grzybobrania. Gdzie się wybrać, co zbierać ZDJĘCIA

Janusz Strzelczyk
Janusz Strzelczyk
Pogoda sprzyja grzybiarzom. W lesie jest wilgotno, ciepło. Można wybrać się na grzybobranie.

Na Jurze, w okolicach Częstochowy grzybiarze największe zbiory mają w lasach pod Olsztynem, w lasach złotopotockich. Z kolei w powiecie myszkowskim warto wybrać się na grzyby na Czarny Kamień, na pograniczu gmin Żarki i Niegowa. do Ogorzelnika w gminie Niegowa. Grzybne lasy są też w okolicach Zabrza - lasy w okolicach miejscowości Czekanów, szczególnie bogate w podgrzybki zajączki, podgrzybki aksamitne, koźlarze czerwone, lasy gm. Rudziniec za Gliwicami, lasy w okolicach Sierpowic i Szyc, lasy w okolicach Rybnika, lasy koło Poręby koło Zawiercia, w stronę Chruszczobrodu.

Dużo grzybów jest ju z na targowiskach. Handel odbywa się bardzo dowolnie.

Tymczasem formalnie można sprzedawać tylko jeden gatunek grzybów z podaniem miejsca, gdzie były zbierane. Na targowiskach, a także przy drogach. Od ulicznych handlarzy kupić można prawie wszystkie gatunki grzybów. Wolno sprzedawać tylko jeden gatunek, a handlujący ma obowiązek umieścić w widocznym miejscu kartkę z informacją kto, kiedy i gdzie zbierał grzyby. Na targowiskach przepisy starają się egzekwować strażnicy miejscy i pracownicy sanepidu. Na targowiskach powinni być zatrudnieni klasyfikatorzy grzybów albo grzyboznawcy. W handlu obnośnym dopuszcza się do sprzedaży tylko grzyby hodowlane. Klasyfikatorów ma sanepid. Atest wydany handlującemu na targowisku jest ważny tylko 48 godzin.

Nawet jadalny grzyb może spowodować zaburzenia żołądkowe. Zbierane do foliowych woreczków i reklamówek ulegają zaparzeniu, co powoduje utlenianie i niekorzystne dla organizmu człowieka zmiany po konsumpcji. Przygotowania kulinarne nic już nie dają. Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszyków, otwartych kubełków.

Grzyby w porównaniu do innych roślin z runa leśnego kumulują więcej cezu i metali ciężkich. Nie ma jednak powodów do paniki. Aby człowiek mógł z tego powodu odczuć jakieś konsekwencje dla zdrowia, musiałby zjeść około pół kilograma suszonych grzybów. Jest to praktycznie niemożliwe. Możemy jednak zatruć się grzybami, które rosną w pobliżu pól czy dróg o dużym natężeniu ruchu. Grzyby łatwo wchłaniają z podłoża nawozy sztuczne i ołów ze spalin. Unikajmy zbierania pieczarek na łąkach obficie nawożonych.

Grzyby są ciężkostrawne. Kto ma wrażliwy żołądek może po konsumpcji odczuwać przykre dolegliwości. Nie należy podawać grzybów małym dzieciom. Picie wódeczki "pod grzybka" może być bardzo niebezpieczne, bo alkohol wzmacnia działanie substancji toksycznych. Odgrzewana smażonka nawet z najszlachetniejszych gatunków może nam poważnie zaszkodzić. Grzyby dodawane do potraw przede wszystkim poprawiają walory smakowe. Głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także B3.Największą zawartością witaminy B1 wyróżniają się kurki. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2. Również grzyby zawierają niewielkie ilości witaminy C a także śladowe ilości witaminy B12 i E. Grzyby zawierają substancje antyoksydacyjne, etanolowe ekstrakty ze 150 gatunków grzybów wykazują działanie przeciwutleniające.
Do sprzedaży dopuszczonych jest tylko 30 gatunków spośród 1,5 tys. jadalnych, występujących w Polsce. Pozostałe rodzaje można zbierać, ale nie wolno nimi handlować. Roczny zbiór w całej Polsce szacuje się na około 18 tys. ton, co w przeliczeniu na jednego mieszkańca daje 0,5 kg świeżych grzybów. Od tej ilości trzeba odjąć kilkaset ton wysyłanych na eksport, przede wszystkim kurek, chociaż skup jest ograniczony.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zaczyna się sezon grzybobrania. Gdzie się wybrać, co zbierać ZDJĘCIA - Myszków Nasze Miasto

Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto