Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wymieszaj tuńczyka z żółtkiem i dodaj majonez. Tak zrobisz jajka faszerowane tuńczykiem na Wielkanoc. Prosta przystawka oczaruje smakiem

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Jajka można faszerować na wiele sposobów. Jednym z nich jest kremowe nadzienie z tuńczyka i odrobiny szczypiorku. Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, możesz do masy dodać kilka kropel sosu tabasco lub mielonej papryki chili. Mało kto wie, że zrobisz je w niecałe 20 minut.

W skrócie

Jajka faszerowane tuńczykiem to banalnie prosta, smaczna i tania przekąska na wielkanocnym stole. Samo nadzienie robi się ekspresowo, a najwięcej czasu przeznaczycie na ugotowanie jajek na twardo. Warto sięgać po tuńczyka w słoiku w zalewie z oleju lub w sosie własnym. Taki tuńczyk będzie łagodniejszy w smaku niż ryba z puszki. Farsz można także wzbogacić dodatkiem posiekanego drobno czosnku lub cebulki. Ciekawym dodatkiem dodającym wyrazistości jest musztarda typu Dijon. Dzięki niej jajka faszerowane tuńczykiem nie będą mdłe.

Widok z góry na jajka faszerowane tuńczykiem na jasnym talerzu
Łatwe w przygotowaniu jajka faszerowane tuńczykiem to prawdziwy rarytas na wielkanocnym stole. Getty Images/nata_vkusidey/zdjęcie ilustracyjne

Jajka faszerowane tuńczykiem – prosty przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 puszka lub 1/2 słoika tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • opcjonalnie: kilka kropel sosu tabasco.

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w rondelku z osolona wodą. Dzięki temu skorupki łatwiej odejdą od jajka.
  2. Ugotowane na twardo jajka wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupki.
  3. Ostrym nożem przekrój jajka na pół.
  4. Wydrąż żółtko i wrzuć do miski.
  5. Następnie dodaj do żółtka tuńczyka, majonez, jogurt naturalny, sól i świeżo zmielony czarny pieprzu.
  6. Przy pomocy blendera połącz do momentu uzyskania jednolitej masy.
  7. Dla zaostrzenia smaku można dodać kilka kropel tabasco.
  8. Do farszu z tuńczyka dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Odrobinę zostaw do dekoracji.
  9. Połówki jajek wypełnij farszem z tuńczyka. Można umieścić go we wgłębieniu łyżeczką lub dekoracyjnie wypełnić np. w kształcie gwiazdek za pomocą rękawa cukierniczego.
  10. Gotowe jajka faszerowane tuńczykiem warto przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Jak podawać jajka faszerowane tuńczykiem?

Najczęściej jajka faszerowane traktowane są jako rodzaj przystawki, która ma urozmaicić świąteczny stół. Układa się je na ozdobnych półmiskach lub paterze, która eksponuje ich nadzienie oraz sprawia, że goście mogą się nimi łatwo poczęstować. Do ozdobienia przed podaniem jajek z tuńczykiem pasuje także rzeżucha oraz posiekane listki bazylii. Każda z tych opcji ożywi prostą i tanią przystawkę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wymieszaj tuńczyka z żółtkiem i dodaj majonez. Tak zrobisz jajka faszerowane tuńczykiem na Wielkanoc. Prosta przystawka oczaruje smakiem - Strona Kuchni

Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto