Pomysły na wiosenne posiłki
Wiosenna sałatka to świetny pomysł zarówno na obiad, kolację, jak również śniadanie. Jest to pożywne danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy.
Sałatka z makaronem, pomidorkami i fetą
Składniki:
- 300 gramów makaronu penne
- 250 gramów pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony
- 100 gramów sera feta
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki, a ogórka w półksiężyce.
W misce umieścić pokrojone warzywa oraz przestudzony makaron. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników w misce. Ser feta pokruszyć i wrzucić do miski. Następnie dodać jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz do smaku i wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Przedstawiamy wiosenny przepis na pyszną zupę, którą bez problemu przygotujesz w swojej kuchni. Zupa może być podawana na obiad lub na kolację.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
- 500 gramów świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, dodać cebulę oraz czosnek i podsmażyć.
Do garnka wlać bulion warzywny i dodać groszek zielony. Wszystkie składniki gotować, aż groszek będzie miękki. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować na gładki krem.
Jeśli poszukujesz pomysłu na wiosenny obiad, to sprawdź nasz przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Będzie to świetne danie również na kolację.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
- 400 gramów makaronu kokardki
- 300 gramów filetu z kurczaka
- 500 gramów szpinaku
- 250 gramów pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 mililitrów śmietanki 30%
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę kroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a pieczarki pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Następnie umieścić pokrojony filet z kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć z każdej strony.
Do składników na patelni dodać szpinak oraz pieczarki i smażyć, aż warzywa zmiękną. Następnie wlać śmietankę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku i gotować około 3 minuty.
Ugotowany makaron wrzucić do sosu z kurczakiem oraz warzywami i wymieszać wszystkie składniki.
Zrób zakupy bez wychodzenia z domu

Bio Planet
Świeże Opakowanie Zbiorcze Kg Jabłka Bio Gala-Polska Około 13Kg

Airwaves Airwaves Menthol & Eucalyptus Guma do żucia bez cukru 14 ...

Dary Natury
Dary Natury Herbatka Ziele Wierzbownicy Drobnokwiatowej Bio 200G
Zobacz inne wiosenne promocje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?