Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Pościg we Włocławku. 19-latek uciekał przed policją i uderzył w drzewo

Pościg we Włocławku. 19-latek uciekał przed policją i uderzył w drzewo

Zgłosił włamanie do mieszkania matki. "Zapomniał" dodać, że to on jest sprawcą

Zgłosił włamanie do mieszkania matki. "Zapomniał" dodać, że to on jest sprawcą

Polecamy

Dlaczego bąki śmierdzą? Poznaj przyczyny brzydko pachnących gazów

Dlaczego bąki śmierdzą? Poznaj przyczyny brzydko pachnących gazów

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek