Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także...
fot. Monika Góralska

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kostki rosołowe

Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczów utwardzonych. Są także naszpikowane wzmacniaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami. Smak zupy z ich dodatkiem to zasługa głównie ogromnej dawki soli, rakotwórczego glutaminianu sodu i innych sztucznych wzmacniaczy smaku. Warzyw i przypraw w kostkach są zaledwie śladowe ilości, których nawet nie poczulibyśmy gdyby zostały one pozbawione innych dodatków. Dlatego kostek rosołowych należy wystrzegać się nie tylko jako dodatku do żurku, ale w ogóle wyeliminować je ze swojej diety.

Zobacz również

Do Zakopanego wróciła zima. Zrobiło się biało. A to nie koniec!

Do Zakopanego wróciła zima. Zrobiło się biało. A to nie koniec!

Nie żyje skarżyski strażak. Zmarł w wieku 47 lat

Nie żyje skarżyski strażak. Zmarł w wieku 47 lat

Polecamy

Śmierć Kamilka z Częstochowy. Kolejna interwencja RPD

Śmierć Kamilka z Częstochowy. Kolejna interwencja RPD

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać