Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szymon Szlendak poleca na zimę dwie potrawy. Wypróbuj jego PRZEPISY

Bartłomiej Romanek
Archiwum prywatne
Czym zaskoczyć gości podczas jednego ze świątecznych posiłków? Pomoże nam w tym Szymon Szlendak, utalentowany kucharz młodego pokolenia, który zdradza swe przepisy.

Szymon Szlendak - urodzony 22 lata temu w Częstochowie, pasjonuje się kulinariami już od najmłodszych lat. Jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toqes oraz prezesem Młodzieżowego Klubu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Podczas tegorocznych obchodów Narodowego Święta Niepodległości przygotowywał kolację w Pałacu Prezydenckim dla prezydenta RP oraz 1100 Gości. Na codzień pracuje w Restauracji Platter - autorskiej kuchni Karola Okrasy w Hotelu Inter-Continental Warszawa. Niedawno zdobył tytuł Kucharza - Odkrycie Roku 2012.

Szymon Szlendak specjalnie dla naszych czytelników przygotował dwa przepisy. – To ciekawe propozycje na zimę. Wszystkie składniki o tej porze roku są w Polsce dostępne – mówi nam Szymon. A zatem do kuchni!

Zupa z suszonych grzybów z łazankami razowymi (dla 6 osób)
Składniki: suszone grzyby 100g, marchewka 2 szt, seler 1 szt, cebula 2 szt, czosnek 2 ząbki, śmietanka 30% 250ml, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, świeży tymianek, masło 100g, mąka pszenna 0,5 kg, mąka żytnia 0,5kg, jajko całe 1szt, żółtka 4szt, ciepła woda, sól.

Grzyby wraz z liściem laurowym i zielem gotujemy do miękkości, następnie wywar przelewamy przez drobne sito. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy gałązki tymianku i grzyby z gotowania, pokrojone w paseczki.

Całość zalewamy wywarem grzybowym i gotujemy aż warzywa będą miękkie, ale jeszcze lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Mąkę pszenną przesypujemy przez sito i mieszamy z mąką razową. Dodajemy jajko, żółtka oraz odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto tak aby było twarde, następnie wałkujemy na cienkie płaty i odstawiamy na pół godziny aby lekko się wysuszyło. Kroimy na kwadraciki i gotujemy w osolonej wodzie.

Indyk pieczony z sosem żurawinowym
Składniki: indyk cały, oczyszczony , słonina 150g, rozmaryn świeży 1 doniczka, sól, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, mięso mielone drobiowe lub mieszane 1kg, orzechy, bakalie 100g, skórka otarta z pomarańczy, 2 jajka, bułka namoczona w mleku, żurawina suszona 50g, miód gryczany 100ml, wino czerwone wytrawne 500 ml, kora cynamonu 1 szt, tłuszcz spod pieczenia indyka, kromka pszennego chleba, masło, mocno schłodzone 50g.

Indyka nacieramy solą, pieprzem oraz skórką pomarańczową. Piersi i udka nakłuwamy nożem i szpikujemy je kawałkami słoniny, rozmarynem oraz goździkami. Na farsz mieszamy mięso oraz mieszankę orzechów i bakalii, odciśnięta bułkę oraz jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Indyka napełniamy farszem i związujemy nicią.

Umieszczamy w piekarniku (180 stopni), cały czas podlewając tłuszczem. Gdy się lekko zrumieni, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ok. 1,5 - 2 godziny. W rondlu rozgrzewamy miód, następnie dodajemy żurawinę i cynamon.

Gdy się lekko skarmelizuje dodajemy czerwone wino i na małym ogniu czekamy aż zredukuje swoją objętość o połowę. Wtedy dodajemy chleb oraz wywar spod pieczenia indyka i ponownie redukujemy.

Dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy zimne masło i czekamy aż się rozpuści. Doprawiamy.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto