Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Szokujące ceny potraw od słynnej restauratorki

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Popularne stoisko zostało otwarte 1 grudnia
Popularne stoisko zostało otwarte 1 grudnia Warszawa Nasze Miasto
Świąteczna budka Magdy Gessler została otwarta 1 grudnia. Stoisko sygnowane nazwiskiem popularnej restauratorki jak zwykle obfituje w wiele bożonarodzeniowych potraw. Cześć z nich zjemy na miejscu, inne możemy zabrać do domu. Aby skosztować dań polecanych przez gwiazdę "Kuchennych Rewolucji", trzeba nieco głębiej sięgnąć do portfela. Na przykład, żur na prawdziwkach kosztuje 75 zł, a kapusta z grzybami 91 zł. Poniżej prezentujemy tegoroczny cennik najpopularniejszej budki na Starym Mieście.

W ostatni weekend listopada, na warszawskim Podwalu miała miejsce inauguracja wielkiego Jarmarku Bożonarodzeniowego. Na straganach usytuowanych przy murach Starego Miasta można kupić mnóstwo różnego rodzaju rzemieślniczych produktów. Znajdziemy tam m.in. bombki od polskich producentów, litewskie wędliny, wyroby z ceramiki i drewna, biżuterię, ceramikę artystyczną, ciepłe szale, czapki, wełniane skarpety, rękawice, a także pierniki i kolorowe lizaki. Na miłośników zimowej atmosfery czekają także rozgrzewające wina oraz oscypki.

Tradycyjnie, ceny na świątecznym jarmarku podzieliły mieszkańców stolicy i turystów. Jedni rozumieją ich wysokość, m.in. ze względu na inflację, inni uważają, że są one zdecydowanie zawyżone. Wspomniane grzane wina kosztują tu nawet 30 złotych, a za mały góralski serek trzeba zapłacić blisko 8 złotych.

Kwoty, które za swoje produkty życzą sobie właściciele budek, podyktowane są w dużej mierze kosztami ich utrzymania. Jak udało nam się ustalić, za niewielki stragan o rozmiarach 2 na 3 metry, na jarmarku w Warszawie trzeba zapłacić aż 21 tysięcy złotych (cena brutto). Więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule.

Świąteczna budka Magdy Gessler wróciła na Stare Miasto. Oto ceny

Jarmark Bożonarodzeniowy to nie jedyna świąteczna atrakcja zorganizowana na warszawskiej Starówce. Budki z różnego rodzaju smakołykami tradycyjnie stanęły również na rynku. Jak co roku, stoiskiem, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem ze strony miłośników jedzenia, jest to sygnowane nazwiskiem popularnej restauratorki Magdy Gessler.

Popularne stoisko zostało otwarte 1 grudnia

Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Szokujące ceny p...

W budce znajdującej się nieopodal restauracji "U Fukiera", której właścicielką jest gwiazda "Kuchennych Rewolucji", można kupić m.in. przekąski, dania na słodko, na słono, ciepłe i zimne napoje. Jej oficjalne otwarcie miało miejsce w piątek 1 grudnia.

Poniżej prezentujemy wybrane potrawy, które można zakupić na świątecznym stoisku Magdy Gessler oraz ich ceny:

  • Barszcz czerwony jak rubin, serwowany w kubku - 17 złotych
  • Krokiet z mięsem w panierce - 17 złotych
  • Pieróg z kapustą i grzybami - 10 złotych
  • Bigos świąteczny z grzybami i mięsem, serwowany z kajzerką - 25 złotych
  • Rozgrzewający gulasz wieprzowy z papryką - 30 złotych

Fani kuchni Magdy Gessler mogą także spróbować pajd chleba z przeróżnymi dodatkami. Wśród nich:

  • Tatar - 27 złotych
  • Tatar ze śledzia - 25 złotych
  • Sałatka jarzynowa - 19 złotych
  • Domowy smalec i kiszony ogórek - 19 złotych

Za słodką odsłonę menu odpowiadają makowiec z orzechami za 15 złotych oraz czekolada na gorąco za 20 złotych.

Menu budki Magdy Gessler
Zjemy m.in. pierogi, chleb ze smalcem i bigosWarszawa Nasze Miasto

Żur w cenie 75 złotych, kapusta z grzybami za 91 złotych

Tradycyjnie, w ofercie budki "U Fukiera" znajdziemy także świąteczne dania na wynos. Aby skosztować specjałów polecanych przez uwielbianą przez Polaków restauratorkę, trzeba głęboko sięgnąć do portfela. Poniżej przedstawiamy wybrane potrawy ze stoiska Magdy Gessler, które możemy zakupić na wynos:

  • Kapusta z grzybami i pigwą (słoik 0,9l) - 91 złotych
  • Bigos złoty na winie (słoik 0,9l) - 84 złote
  • Flaki po warszawsku na giczach cielęcych (słoik 0,9l) - 54 złote
  • Żur na prawdziwkach (słoik 0,9l) - 75 złotych
  • Karp w zalewie octowej (słoik 300g)- 65 złotych
  • Chleb Magdy żytni na zakwasie (1 kg) - 35 złotych
  • Gruszki marynowane w occie jabłkowym (słoik 350ml) - 28 złotych
  • Kompot z suszu (słoik 0,9l) - 55 złotych
  • Barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie (słoik 0,9l) - 65 złotych
Menu budki na wynos
Za niektóre potrawy zapłacimy ponad 80 złotychWarszawa Nasze Miasto

Jak było dwa lata temu?

Sprawdźmy, jak wyglądają tegoroczne ceny z tymi, jakie świąteczna budka oferowała podczas jarmarku dwa lata temu. Wówczas kwoty, które trzeba było zapłacić za poszczególne produkty prezentowały się następująco:

  • Żur na prawdziwkach (słoik 0,9l) - 50 złotych (25 zł taniej)
  • Barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie (słoik 0,9l) - 50 złotych (15 zł taniej)
  • Bigos złoty na winie (słoik 0,9l) - 60 złotych (24 zł taniej)
  • Flaki po warszawsku na giczach cielęcych (słoik 0,9l) - 50 złotych (4 zł taniej)
  • Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym - 18 złotych (1 zł taniej)
  • Słoik ogórków kiszonych (0,9l) - 18 złotych (3 zł taniej)

Nasz tekst o świątecznej budce Magdy Gessler sprzed dwóch lat można przeczytać poniżej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto