4 z 19
Poprzednie
Następne
Przepisy na Wielkanoc 2024. Te świąteczne dania zrobią furorę na wielkanocnym stole. Przygotuj wyjątkową ucztę razem z nami!
mazurek wielkanocny
Składniki na ciasto
:250g mąki pszennej
150g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na masę
:200g masy makowej
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
Składniki na dekorację
:200g ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie)
100g orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych
100g czekolady gorzkiej, roztopionej
cukier puder do posypania
Instrukcje
:Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, sól i skórkę z cytryny. Dodaj masło i żółtka, zagniataj składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotowanie masy makowej: W garnuszku podgrzej masę makową, cukier, miód i mleko, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie mazurka: Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm i przenieś go do formy do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem, aby uniknąć nadmiernego napęcznienia.
Pieczenie: Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż stanie się lekko złociste. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Nakładanie masy makowej: Rozłóż ostudzoną masę makową na upieczonym cieście.
Dekoracja: Ułóż na wierzchu kawałki ulubionych owoców oraz posyp ciasto posiekanymi orzechami lub migdałami. Polej wszystko roztopioną czekoladą. Posyp całość cukrem pudrem.
Schłodzenie i podanie: Schłodź mazurek przez kilka godzin w lodówce przed podaniem, aby składniki się dobrze przesączyły. Pokrój na kawałki i podawaj na świątecznym stole.