Potrawy z dzikich roślin. Polecamy sprawdzone przepisy na dania z "chwastów"

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Wiele "chwastów" i pospolitych dzikich roślin jest jadalnych i smacznych. Można nimi urozmaicić różne dania. Zobacz, co i jak wykorzystać do przygotowania na przykład takiej kolorowej sałatki i nie tylko. Katarzyna Latos, Latosowo
Znudziła Wam się zwykła sałata i kupne warzywa? Proponujemy potrawy z wiosennych dzikich roślin. Sprawdźcie, jakie kulinarne cuda można przyrządzić z "chwastów".

Wiosna to doskonały czas, żeby rozszerzyć nasz jadłospis o dzikie rośliny, które najczęściej uważamy za chwasty. Tymczasem wiele z nich zaskakuje znakomitym smakiem, są też bogate w minerały i witaminy. Zatem pieląc grządki, zastanówmy się nad tym co wyrywamy i czy przypadkiem nie zbieramy właśnie roślin na smaczną sałatkę, albo wykwinty omlet.

Zobacz w galerii potrawy z dzikich roślin i przepisy na nie

Potrawy z dzikich roślin

Oczywiście nie wszystkie „chwasty” są jadalne, ale jest ich całkiem sporo. I wiele z nich znamy przynajmniej z widzenia. Pamiętajmy, żeby zbierać tylko te rośliny, których jesteśmy pewni. Równie ważne jest to, żeby pochodziły z niezanieczyszczonych miejsc. Jeśli zrywamy je we własnym ogrodzie najczęściej nie stanowi to problemu, ale jeśli wyprawimy się do lasu lub na łąkę, zwróćmy uwagę na otoczenie (np. sąsiedztwo ruchliwych dróg).

Nasze surowce pochodziły z gospodarstwa agroturystycznego Latosowo, prowadzącego uprawy zgodnie z zasadami ekologii. A potrawy zostały przygotowane pod doświadczonym okiem gościnnych gospodarzy i znawców „dzikiej kuchni” (jak również tradycyjnej). Z dzikich roślin można skomponować całą ucztę, można też oczywiście wykorzystać pojedyncze dania.

Zobacz także:

O czym pamiętać, jedząc dzikie rośliny

Wszystkie opisane wyżej potrawy są łatwe do wykonania, a ich składniki – dosłownie w zasięgu ręki. Jeśli jednak pierwszy raz sięgamy po dzikie rośliny, zacznijmy od umiarkowanych ilości. Bo choć wszystkie te chwasty są zdrowe (wiele z nich to zioła), to alergie i nietolerancje pokarmowe zdarzają się niestety na wszystko.

Osoby chorujące na nerki i choroby układu moczowego nie powinny np. nadużywać szczawiku zajęczego (podobnie jak szczawiu). Przyrządzając herbatkę z fiołków wonnych poprzestańmy też na niewielkiej garści liści i kwiatów. Picie dużych ilości bardzo mocnego naparu, szczególnie z suszonych fiołków może mieć nieprzyjemne skutki uboczne. Ale mówimy tu o sporych dawkach. Jak wiadomo – w nadmiarze wszystko szkodzi. Sałatka i herbata jest naprawdę doskonała i zdrowa.

Wystarczy raz spróbować smakołyków z „chwastów”, żeby w nich zasmakować. Tym bardziej, że przedstawione wyżej przepisy to tylko mała część tego, co można z nich przyrządzić. Warto popróbować samemu!

Zobacz w galerii potrawy z dzikich roślin i przepisy na nie

Meszki bolimuszki utrapieniem wakacji

Wideo

Materiał oryginalny: Potrawy z dzikich roślin. Polecamy sprawdzone przepisy na dania z "chwastów" - Gazeta Współczesna

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie