Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kostrzewy mają bardzo dużo gatunków, a wiele z nich rośnie...
fot. Katarzyna Laszczak

Polecamy najpiękniejsze trawy ozdobne do dużego i małego ogrodu. Ożywią ogród latem i jesienią. Zobacz, jakie wybrać i jak je uprawiać

Kotrzewy

Kostrzewy mają bardzo dużo gatunków, a wiele z nich rośnie dziko w Polsce. W ogrodach uprawia się kilka gatunków. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na kostrzewę siną, zwaną też popielatą (Festuca cinenera, Festuca glauca). Jest to niewysoka trawa (do ok. 25-30 cm), tworząca regularne, kuliste kępy. Jej liście mają charakterystyczne szaroniebieskie zabarwienie (wyjątkiem jest odmiana Golden Toupee o żółtozielonych liściach). Kostrzewa sina kwitnie dość wcześnie (maj-lipiec). Kiedy jej kwiatostany pożółkną i przestaną być ładne, warto je ściąć.

Ta trawa doskonale nadaje się m.in. na skalniaki i do uprawy w donicach. Ale ładnie też wygląda w zestawieniach z innymi trawami.

Kostrzewa sina lubi dość specyficzne warunki – musi mieć słońce i przepuszczalną, raczej ubogą ziemię (może być nawet piaszczysta). Nie należy jej nawozić, doskonale znosi suszę i jest odporna na mróz.

Zobacz również

Muzyczne Orły 2024. Trwa IV Wojewódzki Konkurs dla Instrumentalistów w Łęczycy

NOWE
Muzyczne Orły 2024. Trwa IV Wojewódzki Konkurs dla Instrumentalistów w Łęczycy

Wyjątkowe zdjęcia nowych diakonów z diecezji kieleckiej z rodzinami i przyjaciółmi

NOWE
Wyjątkowe zdjęcia nowych diakonów z diecezji kieleckiej z rodzinami i przyjaciółmi

Polecamy

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Kim są i czym się zajmują dzieci najbogatszych Polaków? Sprawdź te nazwiska

Kim są i czym się zajmują dzieci najbogatszych Polaków? Sprawdź te nazwiska

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje