Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Plebiscyt Smakosz: trwa konkurs, w którym wybieramy najlepszych kucharzy i kelnerów

Anna Zielonka
Trwa nasz plebiscyt „Smakosz województwa śląskiego”. Chcemy wyróżnić najlepsze lokale gastronomiczne, szefów kuchni, kucharzy i kelnerów z naszego regionu. Chodzi o to, aby razem z naszymi Internautami wybrać mistrzów gotowania i serwowania przysmaków.

Konkurs odbywa się w siedmiu kategoriach: restauracja, bar/bistro, pizzeria/kebab, piekarnia/cukiernia, kawiarnia, kucharz i kelner. Drodzy Czytelnicy, przyłączcie się i Wy do naszej zabawy i wskażcie te lokale i te osoby, które gotują najpyszniejsze dania. Pomóżcie wybrać szefów kuchni i kucharzy, którzy mają talent do przygotowywania wspaniałych i smacznych potraw. Wyróżnijmy też razem kelnerki i kelnerów, którzy profesjonalnie przyjmują zamówienia, służą poradą i dbają o to, aby zamówione specjały, jak najszybciej i w jak najlepszej oprawie trafiły na stoły. Na pewno znają Państwo takie restauracje, bary czy pizzerie.

Dla zwycięzców mamy supernagrody. Jakie? Dla laureata 1. miejsca w kategorii kelner przewidziano voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w dowolnym hotelu lub ośrodku sieci Nadwiślańskiej Agencji Turystycznej (zwycięzca sam wybiera miejsce spośród 17 lokalizacji nadmorskich i górskich), statuetka i artykuł o zwycięzcy w wybranym tygodniku DZ. Podobną nagrodę wygra laureat pierwszego miejsca w kat. kucharz.

Zwycięzców wskazują Internauci w głosowaniu za pomocą kliknięć na stronie dziennikzachodni.pl (jedno kliknięcie to jeden głos), za pomocą Facebooka (jedno kliknięcie to trzy głosy), a także wysyłając SMS-y (2,46 zł z VAT). Przy czym należy pamiętać, że każdy wysłany SMS jest równoważny aż 10 głosom oddanym na daną kandydaturę. Kandydatów wciąż można zgłaszać. Naszą zabawę zakończymy w piątek, 1 lipca, o godz. 11.59 (wtedy zakończy się głosowanie SMS-owe, z kolei to na FB i na kliki dobiegnie końca tydzień wcześniej, tzn. 24 czerwca o godz. 11.59). Oprócz statuetek i dyplomów, zwycięskie lokale zostaną zaprezentowane w lokalnych wydaniach „Dziennika Zachodniego. Partnerami plebiscytu są Nadwiślańska Agencja Turystyczna i Polska Izba Turystyki.

Rozmowa z Anetą Poraniewską, dyrektor ds. marketingu i wsparcia sprzedaży Nadwiślańskiej Agencji Turystycznej

Jakie są turystyczne smaki w hotelach, należących do Sieci NAT-u?
Temat smaków jest nam dobrze znany, bo Nadwiślańska Agencja Turystyczna od początku swojego istnienia, czyli od blisko 20 lat, stara się zapewnić swoim gościom zdrową, smaczną i urozmaiconą kuchnię. Stawiamy na wysoką jakość wyżywienia żywności. Oferujemy śniadania i kolacje w formie bufetów, zawsze z ciepłymi daniami. W kilku hotelach trzygwiazdkowych (mamy takich obiektów w Polsce już 7) również obiady są w formie bufetów. Jest to ważne dla naszych wczasowiczów, ponieważ sami mogą skomponować swój talerz, wybierając to, co lubią lub też mogą posmakować nowych potraw. Stawiamy też na szkolenia naszych szefów kuchni i technologów żywienia organizując dla nich np. wspólne warsztaty.

NAT ma ośrodki zarówno w górach, jak i nad morzem. Czy poszczególne hotele serwują jakieś regionalne specjały?
Tak. Każdy z naszych 17 hoteli i ośrodków wypoczynkowych ma jakieś sztandarowe dania. Na przykład w hotelu Ogrodzisko w Wiśle przynajmniej raz na turnus podajemy zapiekany schab w kapuście i żebroczkę, czyli potrawę z tartych ziemniaków. Z kolei w naszych nadmorskich hotelach i ośrodkach raz w tygodniu mamy dzień rybny. Dwa lata temu prowadziliśmy też akcję: „Wczasy ze smakiem”. Polegała ona na przygotowywaniu potraw z sezonowych produktów, np. w czerwcu nasi kucharze przyrządzali smakołyki z truskawkami, jesienią ze śliwkami, cukinią czy z dynią. Cały sezon wiosenno-letnio-jesienny promowaliśmy rozdając jabłka. Chcemy wrócić do tego pomysłu, bo spotkał się on z zainteresowaniem naszych gości. Zwłaszcza, że ogłaszaliśmy dla nich różne konkursy na Facebooku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto