Jak informuje Maciej Hasik, rzecznik prasowy Miejskiego Zarządu Dróg w Częstochowie, dotychczas wydano 15 pozwoleń na zajęcie pasa drogowego przez ogródki należące do restauracji. Z reguły takich decyzji jest kilkadziesiąt, ale jak podkreśla MZD to dopiero początek sezonu, należy się więc spodziewać, że ta liczba wzrośnie.
- Termin wydania pozwolenia wynika z kodeksu postępowania administracyjnego, ale te sprawy traktujemy priorytetowo - mówi Maciej Hasik.
W alei NMP nie ma jeszcze ustawionych ogródków, ale wkrótce się pojawią. Większość lokali planuje je wystawić w piątek. Tradycyjnie będą one działać przy wszystkich restauracjach. Ogródki zostaną otwarte przy Ecru, Awokado i Toppolino.
- Nie otrzymaliśmy jeszcze formalnego potwierdzenia zgody, ale mamy z urzędu potwierdzenie, że je otrzymamy. Dlatego zapraszamy wszystkich klientów w sobotę i w następne dni - mówi Michał Jakubowski, właściciel restauracji Ecru. Jak podkreśla przetrwanie półrocznej przerwy nie było łatwe, ale z optymizmem podchodzi do nowego sezonu.
- Mam nadzieję, że ruch będzie podobny do tego po pierwszej fali pandemii, kiedy zostaliśmy otwarci. Wtedy będziemy zadowoleni - mówi Michał Jakubowski.
Trwają również przygotowania do uruchomienia dwóch ogródków na Placu Biegańskiego, gdzie MZD nie wydaje zgody, a teren jest dzierżawiony przez restauratorów od miasta.
W Częstochowie właściciele lokali od lat płacą 1,50 zł za dzień za metr kwadratowy ogródka. Cena się nie zmienia, a w skali kraju mieści się w średniej.
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?