Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy sezon Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler: 3 restauracje z woj. śląskiego

Redakcja
25.02.2020 Warszawa. Magda Gessler na konferencji ramówkowej TVN.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
25.02.2020 Warszawa. Magda Gessler na konferencji ramówkowej TVN. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE sylwia dabrowa / polska press
W czwartek 3 września 2020 w TVN wystartuje kolejny sezon "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Poprzedni został przerwany przez epidemię, w obecnym Magda Gessler wróci więc też do restauracji, które nie zdążyły być przedstawione w pierwszych odcinkach 21., niedokończonego, sezonu. W nowej serii (też określanej jako 21.) obejrzymy rewolucje w 3 restauracjach w woj. śląskim: w Chorzowie, Częstochowie i Jasienicy.

Magda Gessler po kilku miesiącach przerwy znów rusza w Polskę! Nieustraszona i bezkompromisowa restauratorka przemierzy kraj wzdłuż i wszerz, dzieląc się swoim doświadczeniem oraz wiedzą gastronomiczną. Jak „Kuchenne rewolucje” wpłyną na losy lokali i ich właścicieli?

Wiosną emisja 21. sezonu została przerwana przez epidemię. Wyemitowano tylko 4 odcinki "Kuchennych rewolucji". Więc jesienny sezon programu Magdy Gessler będzie też kontynuacją wiosennego, dlatego jest oficjalnie oznaczany jako 21. sezon.

21. sezon programu "Kuchenne Rewolucje",
start: czwartek 3 września 2020, godz. 21.30
TVN

Zobacz zdjęcia z imprezy z okazji 10-lecia "Kuchennych rewolucji". Była na niej cała rodzina Magdy Gessler.

W ostatnich miesiącach gastronomia, jak żadna inna branża, odczuła skutki zamrożenia gospodarki. Restauratorzy musieli odnaleźć się w nowej rzeczywistości i trudnych warunkach pracy. W tym kryzysowym momencie pomoc Magdy Gessler będzie potrzebna jeszcze bardziej niż zwykle. Rewolucję przejdzie nie tylko menu, ale i dania na wynos. Zmiany wystroju dotyczyć będą z kolei także ogródków. To będzie sezon pełen wyzwań!

Magda Gessler w Jasienicy koło Bielska-Białej

Jedną z jesiennych rewolucji Magda Gessler przeprowadzi w Jasienicy. Właśnie tu, przy klubie piłkarskim Drzewiarz, swoje podwoje otwiera Bistro na Drzewiarzu. Lokal prowadzi Ania z mężem Mirkiem i bratem Rafałem. Ten drugi to urodzony sportowiec, wychowanek lokalnej drużyny piłkarskiej. Dobrze pamięta miejsce, którego teraz jest współwłaścicielem. Dawniej mieścił się tam bar piwny, bez jedzenia. Gdy okazało się, że lokal można wynająć, rodzina postanowiła stworzyć tu restaurację. I tak gastronomiczny biznes prowadzą już 10 lat.

Początkowo postawili jedynie na pizzę, z czasem do menu dołożyli obiady domowe. Od jakiegoś czasu coraz częściej przychody nie pokrywają kosztów utrzymania miejsca. Co więcej, pracownicy zaczęli zarabiać więcej od właścicieli. Rodzina i zaprzyjaźniona załoga wciąż bardzo się wspiera, ale frustracja narasta. Z dnia na dzień zaangażowanie jest coraz mniejsze, a duch walki upada. Stresująca sytuacja jest również trudna dla będącej w szóstym miesiącu ciąży Ani. Czy Magda Gessler okaże się lekiem na całe zło?

W tym sezonie "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler zawita w woj. śląskim też do:

  • Chorzowa („Amore Mio”),
  • Częstochowy („Diavolo”)

Rewolucje w Krakowie, we włoskiej restauracji

W Krakowie restauratorka zawita z kolei do położonej trzy kilometry od rynku włoskiej restauracji Trattoria da Maria. Prowadzi ją pochodząca z Rumunii, ale mieszkająca wiele lat we Włoszech, Maria. Do Polski przyjechała dziesięć lat temu z ówczesnym partnerem, a obecnie wspólnikiem i przyjacielem Rizzierim. Prowadzenie lokalu jest jednak na głowie Marii. W kuchni dowodzi brat Rizziego - Ingino. To on ma zapewniać prawdziwie włoski smak tutejszej pizzy i makaronów. Poza nim właścicielkę wspiera oddany zespół młodych ludzi, którym kobieta właściwie matkuje. Cudowna, rodzinna atmosfera nie sprzyja jednak efektywnej pracy. Gości jest jak na lekarstwo, a włoskie dania najczęściej konsumują pracownicy. Restauracja popada w coraz większe długi, które Maria i Rizzieri próbują łatać kolejnymi pożyczkami bankowymi. Czy Magdzie Gessler uda się tchnąć w to podupadające miejsce prawdziwie włoską, słoneczną energię?

Kurczaki z Łap pod lupą Magdy Gessler
W nowym sezonie przeniesiemy się też na Podlesie, gdzie 20 kilometrów od Białegostoku leżą Łapy. Właśnie tam znaleźć można Chicken Flow prowadzony przez Katarzynę. Najpierw otworzyła bar z kebabami, potem domowe obiady, a dziewięć miesięcy temu postawiła na kurczaka w amerykańskiej panierce.

Zmiany to żywioł właścicielki! Skończyła szkołę krawiecką i studia teologiczne, by finalnie z anielską cierpliwością wozić ludzi autobusami. Ostatecznie jednak miłość do gotowania zwyciężyła. W barze pomaga jej mama Halina, siostra Justyna i mąż Krzysztof. Niestety, rodzinny interes nie idzie dobrze. Choć Kasia kocha gotować dla innych, w tej chwili to dla niej kosztowne hobby. Czy ikona polskiej gastronomii sprawi, że rodzinny bar w Łapach „spadnie na cztery łapy”?

W nadchodzącym sezonie odsłonie królowa gastronomii zmierzy się też z upadającą pizzerią w Żerkowie i Warszawie, włoskimi specjałami w Chorzowie i Płońsku czy też położoną w Janowie restauracją „Gold” serwującą dania kuchni staropolskiej. Zmiany czekają także lokale w Cegłowie, Pile oraz Gdańsku.

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto