Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Pomorze i Kaszuby

Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby, ale nie tylko. Kolację tradycyjnie rozpoczynała „brzadowy zypa”, czyli zupa z suszonych owoców: jabłek, gruszek i śliwek. Niekiedy dodawało się do niej także suszone grzyby. Zupę brzadową można zabielić śmietaną. Podaje się ją z kluseczkami.
Inna popularna potrawa, kojarzona z kaszubską wigilią, to śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami w mundurkach. Poza tym w kaszubskich domach nie brakuje w święta karpia, wędzonego węgorza, czy pstrąga – tradycyjnie w migdałach. Jedną z charakterystycznych potraw jest flądra w galarecie oraz oczywiście różne rodzaje śledzi, z których najbardziej znane to oczywiście śledzie po kaszubsku. W tym regionie nawet pierogi podaje się z nadzieniem rybnym. Prawdziwym rarytasem jest piernik z marchewki, który piecze się jeszcze w czasie adwentu.
Zobacz, jak przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem.

Zobacz również

[Tydzień Bibliotek w Gliwicach - spotkaniem z Marcinem Wichą!

[Tydzień Bibliotek w Gliwicach - spotkaniem z Marcinem Wichą!

Kopernik ula i postrach dziewic. Co wiesz o Kluczborku - stolicy reggae? [QUIZ]

Kopernik ula i postrach dziewic. Co wiesz o Kluczborku - stolicy reggae? [QUIZ]

Polecamy

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Liczba lekcji religii zostanie ograniczona? Minister edukacji zapowiada

Liczba lekcji religii zostanie ograniczona? Minister edukacji zapowiada