Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarna Częstochowa. Szef restauracji Ecru zdradza przepis na potrawę, która rozgrzeje Was w mroźne dni

Bartłomiej Romanek
Bartłomiej Romanek
Michał Jakubowski dzieli się z nami przepisem
Michał Jakubowski dzieli się z nami przepisem Kulinarna Częstochowa
W Częstochowie trwa świetna akcja „Kulinarna Częstochowa – Pobudzamy gastronomię w mieście”. Głównym założeniem akcji jest pobudzenie zamówień na dowóz i na wynos w częstochowskich restauracjach. W ramach akcji pomocy dla częstochowskiej gastronomii, w którą włączył się również Dziennik Zachodni, Michał Jakubowski, właściciel i szef kuchni restauracji Ecru zdradza nam przepis na zupę Tom Kha. To idealna propozycja na mroźne dni.

Zupa Tom Kha z Restauracji Ecru Przepis na ok 10 porcji

  • trawa cytrynowa 3 źdźbła
  • galangal 6-centymetrowy kawałek
  • liście limonki
  • kaffir 8 szt
  • bulion 1 1/4 l (intensywny, drobiowy)
  • mleko kokosowe 750 ml (70%)
  • pierś kurczaka 500 g
  • pieczarki 250 g (niewielkie)
  • sok z limonki do smaku
  • sos rybny do smaku
  • chili świeże (do podania)
  • świeża kolendra świeża (do podania)

Trawę cytrynową miażdżymy, by uwolnić aromat, galangal obieramy i kroimy, liście limonki przerywamy na pół. Wrzucamy do bulionu, zagotowujemy i pozostawiamy na przynajmniej 10 minut, po czym przecedzamy. Dodajemy mleczko kokosowe, wrzucamy pokrojonego w bardzo cienkie kawałki kurczaka i podzielone na pół grzyby. Podgrzewamy do 70 stopni i utrzymujemy tę temperaturę przez przynajmniej 5 minut. Doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym. Podajemy z chili i kolendrą.

- Polecam ten przepis to jedna z naszych flagowych pozycji. Idealna na rozgrzanie w zimowe dni za sprawą chili i w dodatku jest bardzo syta i intensywna w smaku. Przy okazji zachęcam też cały czas do wspierania wszystkich lokali w czasie akcji Kulinarna Częstochowa - Pobudzamy Gastronomię w Mieście. Oczywiście cały czas dla Was działamy i jesteśmy otwarci. Również mamy sporo gotowych kulinarnych propozycji na świąteczne stoły. - Michał Jakubowski Szef Kuchni właściciel restauracji Ecru.

Do 9 grudnia trwa Kulinarna Częstochowa. Obudźmy gastronomię

od 25 listopada do 9 grudnia stratuje projekt pod nazwą „Kulinarna Częstochowa – Pobudzamy gastronomię w mieście”. Specjalne zestawy dań w atrakcyjnych cenach, promocje, konkursy i wiele niespodzianek przygotowanych na czas trwania akcji. Do tego wywiady z szefami kuchni, filmy promocyjne, opis działania restauracji i dostępnego menu.

Kulinarna Częstochowa to swojego rodzaju mapa gastronomii w mieście. Projekt będzie się rozwijał, tak aby na bieżąco i w przyszłości informować o kulinarnych nowinkach w naszym mieście. Aktualne informacje znajdują się na oficjalnym Fanpage akcji www.facebook.pl/kulinarnaczestochowa i na stronie www.kulinarnaczestochowa.pl. Wraz z narastającymi problemami w branży uruchomiono również kolejne alternatywne rozwiązania, które mają pomóc.

W ostatnich czasach dosyć burzliwym tematem jest również wysoka prowizja pobierana od restauratorów za wszelkiego rodzaju zamawiarki jedzenia online i dodatkowe kanały sprzedaży. Dlatego też uruchomiona została darmowa zamawiarka do jedzenia pod nazwą www.wciagnij.to stworzona właśnie przez firmę z Częstochowy, niepobierająca żadnej prowizji od restauratorów. Zachęcamy do wsparcia akcji i pełnej mobilizacji mieszkańców Częstochowy, zamawiajcie jedzenie na wynos i na dowóz.

Na stronie www.wciagnij.to można zobaczyć jakie lokale z Częstochowy aktualnie prowadzą swoją działalność i bezpiecznie zmówić jedzenie. Zróbmy wszystko, aby uchronić branżę przed upadkiem. W ostatnim czasie już zamknęło się sporo restauracji w naszym mieście, dlatego też nie dopuśćmy do tego, żeby problem się pogłębiał.

Lokale, które włączyły się do akcji:

  • Ecru,
  • Indyjskie Curry,
  • Trattoria Verde,
  • Restauracja 68,
  • Czekoladowa Nuta,
  • Cartell,
  • Rozmaryn,
  • Piwiarnia,
  • Dobry Rok,
  • Skrzynka,
  • La Playa,
  • Browar Czenstochovia,
  • Il Gusto,
  • Tibilisi – Smak Gruzji,
  • Klimaty,
  • Cafe29,
  • Zajazd Jurajski,
  • Basteja - Olsztyn
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto