Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła. Ekspert poleca przepis na domowy rarytas

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Siemię lniane znane jest z właściwości nawilżających. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny kleik z lnu w trakcie przeziębienia.
Siemię lniane znane jest z właściwości nawilżających. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny kleik z lnu w trakcie przeziębienia. 123rf.com/echeverriurrealuis
Marcin Korczyk „Pan Tabletka” to popularny bloger zajmujący się tematyką leków i zdrowia. Tym razem pochylił się nad domowym sposobem pomagającym załagodzić ból gardła. Przepis na domowy specyfik nie tylko jest zdrowy, ale też świetnie smakuje. Podpowiadamy, jak zrobić kisiel z siemienia lnianego według receptur mam i babć.

W skrócie

W czasie jesieni i zimy możemy zastanawiać się, w jaki sposób uniknąć przeziębień. Niestety chorowanie w tym okresie jest nieuniknione, a w czasie infekcji można wspomagać się domowymi recepturami. Szczególnie polecany jest rozgrzewający sok z malin, wzmacniający sok z jeżyn i miód.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki kisielu z siemienia lnianego

Pan Tabletka, czyli magister farmacji Marcin Korczyk pokazuje, jak zrobić domowy kisiel mający poskromić stany zapalne w gardle. Taki kisiel jest także smaczny i wykonany z łatwo dostępnych składników.

Jak zrobić domowy kisiel z siemienia lnianego?

Smak siemienia lnianego jest neutralny i łatwo przyjmuje aromaty różnych dodatków. Warto wiedzieć, że najsmaczniejszy kisiel z siemienia lnianego powstanie z dodatkiem domowych soków i świeżo startego imbiru. Właśnie takie składniki będą miały intensywny aromat i mocny smak. Szczególnie kisiel z siemienia lnianego można wzbogacić dodatkiem podgotowanych owoców z zamrażarki. Wśród najlepszych produktów na przeziębienia wymienia się:

  • malinę,
  • aronię,
  • jeżynę,
  • czarną porzeczkę,
  • agrest.

Zobacz także: Jak zrobić domową pigwówkę?

Przepis na kisiel z siemienia lnianego Pana Tabletki

Składniki:

  • 2 łyżki zmielone lub całe nasiona lnu,
  • 250 ml wody,
  • 4 łyżki soku malinowego lub innego domowego soku,
  • dodatkowo łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

  1. Pan Tabletka proponował wlanie wody i wsypanie dwóch łyżek siemienia lnianego do garnka i zagotowanie do powstania naparu.
  2. Po doprowadzeniu do wrzenia trzeba gotować kisiel przez 5 minut.
  3. Farmaceuta wskazał, aby odwar wystudzić do 40°C, a następnie odsączyć z nasion.
  4. Na koniec do kisielu lnianego można dodać miód.

Pan Tabletka poleca także, by zamiast wody użyć naparu ziołowego. Rośliny takie jak tymianek, podbiał, kwiaty czarnego bzu i lipa nie tylko rozgrzewają, ale też są znakomitymi przyprawami. Farmaceuta poleca zrobić kisiel rano i popijać go niewielkimi łykami przez cały dzień. Celem jest nawilżenie gardła przez cały dzień.

Jakie składniki dodać do kisielu?

Domowy specyfik na bazie lnu to także okazja do urozmaicenia smaku prozdrowotnego deseru. Ekspert polecał dodać suszonych owoców, a także musu ze zblendowanych świeżych owoców. Świetnym dodatkiem do kisielu z siemienia lnianego będzie starty świeży imbir albo ząbek czosnku. Można także sięgnąć po ulubione przyprawy, które również mają działanie antybakteryjne, np. cynamon i goździki. Szczególnie polecamy połączenie przywołujące na myśl szarlotkę, czyli starte jabłko posypane cynamonem i dodane do kleiku lnianego.

Mamy nadzieję, że przepis na zdrowy smakołyk będzie przydatny na jesienno-zimowe dni.

Zobacz w galerii składniki do kleiku z lnu

Źródło:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła. Ekspert poleca przepis na domowy rarytas - Strona Kuchni

Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto