Kto powiedział, że tradycyjnych dań polskiej kuchni nie można na swój sposób unowocześnić? Z takiego założenia wyszli organizatorzy imprezy „Wianki ze smakiem”. Nazwa wydaje się nietrafiona jak na drugą połowę lipca, ale to tylko dlatego, że pierwotnie planowano ją przeprowadzić w Noc Świętojańską.
W sobotę, 21 lipca trzy poznańskie restauracje (Toga, Wiankowa i Oberża pod Dzwonkiem) pokazały, że tradycyjne polskie dania można przygotować w bardzo nowoczesny sposób. W Todze mieszczącej się w budynku Arkadii „bohaterami” pokazu były pierogi. Największym zaskoczeniem okazała się ich wersja z owocami morza. Na dodatek pierogi miały... czarny kolor.
- Do zabarwienia ciasta używa się sepii, czyli substancji wykorzystywanej przez ośmiornice do ucieczki – wyjaśnia Ewa Michalska prowadząca pokaz. – Można ją bez problemu kupić np. w sklepie Kuchnie Świata. W nadzieniu są m.in. cebula, czosnek, pieprz i sos ostrygowy.
Oczywiście czarne pierogi można sobie przygotować z dowolnym nadzieniem.
Ewa Michalska zachęca także do przygotowywanie pierogów w jeszcze innych kolorach.
- Wystarczy użyć soku buraków i już będziemy mieć czerwone pierogi – zdradza Michalska.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?