Przez wiele lat jajka uchodziły za niezdrowy produkt spożywczy mimo wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Za stan ten odpowiadała zawartość cholesterolu, czyli substancji, która gromadzi się w naczyniach krwionośnych, sprzyjając rozwojowi miażdżycy. Obecnie jaja zaczynają wracać do łask, ponieważ coraz częściej wspomina się o tym, że cholesterol zawarty w jajkach w bardzo niewielkim stopniu wpływa na poziom cholesterolu we krwi, każdego dnia organizm człowieka produkuje bowiem około 5-10 razy więcej cholesterolu niż znajduje się w jednym jaju.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?