18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jajka vs. cholesterol. Czy na pewno się łączą?

abcZdrowie.pl
sxc.hu
Unikasz jajek ze względu na cholesterol? Nie musisz odmawiać sobie tego produktu – sprawdź, dlaczego.

Przez wiele lat jajka uchodziły za niezdrowy produkt spożywczy mimo wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Za stan ten odpowiadała zawartość cholesterolu, czyli substancji, która gromadzi się w naczyniach krwionośnych, sprzyjając rozwojowi miażdżycy. Obecnie jaja zaczynają wracać do łask, ponieważ coraz częściej wspomina się o tym, że cholesterol zawarty w jajkach w bardzo niewielkim stopniu wpływa na poziom cholesterolu we krwi, każdego dnia organizm człowieka produkuje bowiem około 5-10 razy więcej cholesterolu niż znajduje się w jednym jaju.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Wsparcie redakcyjne od:

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto