Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz...
fot. Photopips (123rf.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.

Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.

Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.

Zobacz również

Najpopularniejszy polski himalaista będzie na Politechnice Opolskiej. Wstęp darmowy

NOWE
Najpopularniejszy polski himalaista będzie na Politechnice Opolskiej. Wstęp darmowy

Zatrzymano poszukiwanego 24-latka za pedofilię i seksualne wykorzystanie dziewczynki

NOWE
Zatrzymano poszukiwanego 24-latka za pedofilię i seksualne wykorzystanie dziewczynki

Polecamy

Trudny angielski - opinie o maturze na poziomie rozszerzonym

Trudny angielski - opinie o maturze na poziomie rozszerzonym

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje