Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody w Myszkowie? Znajdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Myszkowie
Polecane lodziarnie w Myszkowie jenifoto
Zobacz, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Myszkowie. Okres letni na pewno nie może obejść się bez lodów. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Myszkowie.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Myszkowie

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Myszkowie

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Myszkowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Myszkowie?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Pierwsze lody

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. Wówczas były one obecne jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.

W dwudziestoleciu międzywojennym modne stało się chodzenie do lodziarni i cukierni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto