W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów – Dzień Czekolady. Z tej okazji zajrzeliśmy do Restauracji „Czekoladowa” i sprawdziliśmy jaki jest sekret pysznej czekolady.
Szczecin jest miastem wypełnionym czekoladą. Wystarczy przejść się na spacer w okolice Trasy Zamkowej, Starego Miasta, Wałów Chrobrego czy ulicy Wyszyńskiego i poczujemy intensywny zapach czekolady.
- W naszej ofercie jest mnóstwo pyszności z czekoladą w roli głównej – mówi Katarzyna Sobczak, pracownik Cukierni i Restauracji „Czekoladowa”.
W ofercie możemy znaleźć czekoladę pod każdą postacią: klasyczną w formie tabliczek, ręcznie robione praliny, ciasta czekoladowe, czekoladę pitną i lody czekoladowe.
- Największą popularnością cieszą się czekolady z największą zawartością kakao – zdradza nam pani Katarzyna.
Ziarna kakaowca przybyły to Europy w XVI wieku. Dużo wcześniej w Ameryce Południowej przypisywano im działania magiczne. Aztekowie pili napój nazywany przez nich xocoatl, a jeden z ich władców pił go jedynie w złotych naczyniach, które następnie wyrzucał. W Meksyku natomiast był to jeden z popularnych środków płatniczych.
Do dziś trwa spór o to, w którym państwie wyrabia się najlepszą czekoladę. Ile osób, tyle odpowiedzi. Najczęściej jednak stawia się na wyroby z Szwajcarii i z Belgii. W Polsce pierwszą pijalnię czekolady otwarto w Warszawie w XVIII wieku za panowania Augusta II.
Jaka czekolada jest najlepsza? Pani Katarzyna z „Czekoladowej” nie potrafi jednoznacznie wskazać na jeden typ czekolady:
- W tej chwili mamy tyle możliwości zabawy z czekoladą, że każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj.
Czekolada oprócz swoich walorów smakowych posiada również wiele składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. W czekoladzie znajdziemy m.in. wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, a także witaminy: B6, B2, B3, B12, A oraz E. Czekolada pobudza także hormony szczęścia – endorfiny. Używa jej się również do zabiegów kosmetycznych. Czekolada wysoko ceniona w odnowie biologicznej, nie tylko poprzez działanie na zmysły pacjenta, ale także ze względu na obecność w niej caobrominy, teobrominy i kofeiny wspomagających wyszczuplanie i walkę z cellulitem.
Dla miłośników tej „odrobiny przyjemności” polecamy wizytę w Muzeum Czekolady w Kolonii. Główne atrakcje, oprócz tradycyjnych eksponatów, stanowią: miniatura fabryki czekolady, produkująca miniaturowe tabliczki rozdawane zwiedzającym, palmiarnia z drzewami kakaowymi, 3-metrowe fontanny czekoladowe, a także sklep z wyrobami czekoladowymi.
Domowy przepis na czekoladę do picia
Składniki na dwie szklanki:
-mleko (500 ml)
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
-cukier
- cynamon
-szklanka wody (250 ml)
Sposób przygotowania
1. Do garnka wlać wodę i postawić na kuchenkę.
2. Do garnka włożyć miskę, a w niej pokruszyć tabliczkę mlecznej czekolady.
3. Dolać odrobinę mleka, aby nasza czekolada szybciej się rozpuściła.
4. Do czekolady dodać 2 szklanki mleka, jednocześnie mieszając.
5. Dodać cukier (ilość zależna od upodobania).
6. Rozmieszać i wsypać trochę cynamonu, aby lepiej smakowało.
7. Teraz wystarczy przelać ją do kubka lub szklanki.
8. Czekolada jest już gotowa! Smacznego!
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?