Dla razowego i jurajskiego

KATARZYNA KULIŃSKA-PLUTA
K. Gałdy, M. Wojtasik i R. Buła opowiadali o chlebach z certyfikatami. Foto: KATARZYNA KULIŃSKA-PLUTA
K. Gałdy, M. Wojtasik i R. Buła opowiadali o chlebach z certyfikatami. Foto: KATARZYNA KULIŃSKA-PLUTA
Eksperci sprawdzali w pierwszej kolejności wygląd pieczywa, skórkę, miękisz, smak oraz jego zapach. W niezależnym laboratorium w Łodzi, które dopuszcza również produkty spożywcze na rynek europejski, uznano iż chleb ...

Eksperci sprawdzali w pierwszej kolejności wygląd pieczywa, skórkę, miękisz, smak oraz jego zapach. W niezależnym laboratorium w Łodzi, które dopuszcza również produkty spożywcze na rynek europejski, uznano iż chleb jurajski oraz mieszany razowy ze słonecznikiem produkowany w piekarni należącej do Społem PSS Jedność w Częstochowie cechuje bardzo wysoka jakość i z tego powodu przyznano Spółdzielczy Znak Jakości. Certyfikat potwierdzający ten fakt już jest w Częstochowie. Firma może go używać przez okres dwóch lat. Dodajmy, że od 2001 roku już się nim legitymowała. Teraz po prostu go przedłużono, ale oczywiście po przeprowadzonej weryfikacji.

- Początek zjednoczenia w Częstochowie wiąże się m.in. z początkiem budowy nowej piekarni na początku XX wieku - wspomina Marek Wojtasik, prezes zarządu Społem PSS Jedność w Częstochowie. - Wypiek chleba był zatem zawsze wpisany w naszą historię.
W tej chwili Społem ma dwie nowoczesne piekarnie. Jedną przy ul. 1 Maja, a drugą przy ul. Tartakowej. Tu również są wypiekane ciasta.
- Chleb jurajski jest produkowany na kwasie naturalnym z dodatkiem drożdży na bazie mąki pszennej i żytniej - wyjaśnia Krzysztof Gałdy, kierownik piekarni. - Natomiast chleb razowy jest produkowany aż 17 godzin. Ciekawostką jest fakt, że ziarna słonecznika muszą być moczone przez wiele godzin. Nabierają wówczas odpowiedniej miękkości.

Zarówno w przypadku chleba razowego, jak i jurajskiego nie używa się żadnych środków konserwujących, czy tzw. polepszaczy. Dodajmy, że Społem praktycznie co roku dostaje kilka nagród i wyróżnień w różnych konkursach oraz na targach i to za produkty zarówno piekarnicze, jak i wędliniarskie.
Certyfikat ze Spółdzielcznym Znakiem Jakości wręczył M. Wojtasikowi marszałek Senatu Longin Pastusiak w czasie uroczystości związanych z Międzynarodowym Dniem Spółdzielczości.

- W przyszłym roku będziemy obchodzić 105. urodziny. Robimy wszystko, aby obchodzić i 200. - mówi z uśmiechem Ryszard Buła, wiceprezes zarządu. - Obecnie zatrudniamy ponad 600 pracowników. Jesteśmy jednym z większych zakładów. Mamy około 70 sklepów w mieście, ale nasz chleb trafia jeszcze do 150 prywatnych odbiorców.
Dodajmy, że obydwa oznaczone certyfikatem możemy kupić w sklepach w Częstochowie, ale i Blachowni, Mstowie, Rędzinach, czy Radomsku.
- Kilogram chleba jurajskiego można kupić już za 2,60 zł, krojonego pakowanego za 1,90, a na razowy trzeba wydać 1,44 - informuje Olga Krysta, szef marketingu.

Polacy smakoszami czekolady

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie