Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Częstochowianin Patryk Pokorski Mistrzem Polski Młodych Kelnerów ZDJĘCIA

jas, zstio
Patryk Pokorski z uczeń klasy IV U w technikum, w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie zdobył tytuł Mistrza Młodych Kelnerów, podczas konkursu, który odbył się w Siedlcach. W konkursie wzięło udział 17 uczniów ze szkół gastronomicznych z terenu całego kraju.

Mistrzostwa odbyły się w kilku etapach, relacjonuje Krzysztof Przysuszyński, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSTiO, opiekun Patryka. Na początek sprawdzono wiedzę teoretyczną uczestników, przeprowadzając test z zakresu zasad prawidłowej obsługi gości, następnie odbyła się pierwsza konkurencja praktyczna - serwis napoju gazowanego. Po tych dwóch konkurencjach, do dalszych zmagań, sędziowie zakwalifikowali dwunastu uczestników.
W etapie drugim uczestnicy mieli za zadanie zmienić obrus przy gościach, nie pokazując blatu stołu i zaserwować przekąski serwisem francuskim – z półmiska na talerz gościa. Po tych konkurencjach jurorzy do finału zakwalifikowano cztery osoby. . Przy ogłaszaniu składu listy nagrodzonych uczniów sędziowie zdradzili tajemnicę, że jeden z zawodników wykonał serwis uzyskując maksymalną ocenę.Tym kelnerem był Patryk.
Finał to wielkie emocje, nie tylko dla czerech najlepszych kelnerów, ale również dla opiekunów oraz licznie zgromadzonej publiczności, która kibicowała zawodnikom. Należało podać tort metodą angielską – dzieląc go na wózku przy stoliku gości. Patryk, bardzo skupiony, podawał tort jako ostatni zawodnik. Po skończeniu serwisu przez chwilę zatańczył z radości na sali – wiedział, że jego serwis był perfekcyjny, lecz emocje związane z ogłoszeniem wyników były bardzo duże. Po kilku minutach został ogłoszony werdykt – Patryk Pokorski z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie -Mistrzem Młodych Kelnerów 2018.
Co, oprócz technicznych umiejętności, jest oceniane, na co zwraca się uwagę podczas konkursu?
- Kontakt z gościem, nawiązanie relacji, no i oczywiście uśmiech, który powinien być nieodłącznym elementem obsługi- mówi Pan Jakimowicz, juror konkursu, członek Zarządu Kelnerów Polskich.
Jako główny cel konkursu Michał Chabior, prezes Zarządu Kelnerów Polskich, wskazuje promowanie zawodu, w którym tak ważna jest cierpliwość, wyrozumiałość i profesjonalizm. Na pracę kelnera składają się szczegóły, które tworzą całość obsługi, a tym samym zadowolenia gości – dodaje.
Konkurs został zorganizowany perfekcyjnie, z doskonałymi pokazami sztuki barmańskiej
w wykonaniu Jakuba Kaczkowskiego z Air Show Flair, gdzie do sporządzania soft drinków został użyty ciekły azot. Bardzo ciekawą prelekcję na temat kulinarnych tradycji staropolskich miała pani Małgorzata Borkowska. Artur Długosz, z zarządu stowarzyszenia, zaprezentował pokaz flambirowania owoców. Z dużym aplauzem spotkało się otwarcie szampana przez prezesa z użyciem szabli, tak zwane szablowanie.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto