MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Pomnik Orląt Lwowskich między jezdniami na Alejach? To jedna z propozycji

Pomnik Orląt Lwowskich między jezdniami na Alejach? To jedna z propozycji

Poranny pożar na Niwie w Nowym Targu. W ogniu stanął budynek mieszkalny

Poranny pożar na Niwie w Nowym Targu. W ogniu stanął budynek mieszkalny

Polecamy

Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki

NOWE
Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE