Jedz zdrowo
To niejedyny program profilaktyczny, który realizujemy, wprowadzamy rozwiązania standardowe i pionierskie - mówił zastępca prezydenta Częstochowy Jarosław Marszałek.
Prezydent przypomniał o pilotażowym, bezpłatnym programie monitorowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży, opartym na systemie teleopieki medycznej, który jest realizowany w Szkole Podstawowej nr 48 i Gimnazjum nr 3.
- Jeśli okaże się, że ten program się sprawdza, jeśli będzie dobrze oceniony przez fachowców, rodziców, nauczycieli, to w przyszłości wprowadzimy go do wszystkich szkół, które będą chciały go u siebie realizować - powiedział.
Nina Ujma z SP nr 48 zapewniła, że wzrasta ilość uczniów, którzy korzystają z tego programu.- Dzieci chętnie się ważą, dzielą się tym, czego się dowiedziały z rozmowy z dietetykiem, ćwiczą - mówiła.
Odżywianie się jest jednym z istotniejszych czynników wpływających na stan zdrowia, rozwój psychofizyczny, zdolność uczenia się, aktywność ruchową, samopoczucie i stan emocjonalny. Na skutki nieprawidłowego żywienia najbardziej narażeni są młodzi ludzie.
W profilaktyce niezbędna jest edukacja żywieniowa, dlatego na terenie częstochowskich szkół organizowane są różnego rodzaju imprezy o charakterze edukacyjnym. Ostatnio był to konkurs kulinarny „Zdrowie na talerzu”, podczas którego dzieci wykazały się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznym w przygotowaniu zdrowych sałatek i surówek. Na dzisiejszym spotkaniu podsumowano konkurs, a jego zwycięzcy otrzymali nagrody.
III finałowy etap konkursu kulinarnego „Zdrowie na talerzu” realizowanego w ramach Programu upowszechniania zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa oraz ogólnopolskiego programu „Trzymaj Formę” odbył się 15 maja w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się .
Dziś nagrody laureatom konkursu wręczył zastępca prezydenta Jarosław Marszałek.
I miejsce zajęli Roksana Krzak i Mateusz Dawid ze Szkoły Podstawowej nr 31 (opiekun: Joanna Romanowska); II - Patrycja Leszczyńska i Julia Zyska ze SP nr 25 (opiekunowie: Małgorzata Niemczyk, Anna Jasiak); III - Ewa Czepiczek i Marlena Terlecka ze SP nr 29 (opiekunowie: Ewa Latos, Edyta Niewczas).
Organizatorem konkursu była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie; a współorganizatorami: Zespół ds. upowszechniania zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa oraz Zespół Szkół Gastronomicznych w Częstochowie.
Na koniec spotkania, założenia programu edukacyjnego na lata 2014 – 2016, ,,Upowszechnianie zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa (to już jego druga edycja) przedstawiła Edyta Kapelka, przewodnicząca Zespołu ds. upowszechniania zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?