Szybkie tempo życia narzuca nam nie zawsze trafne wybory. Często zdarza się, że jemy byle co i byle gdzie kosztem naszego zdrowia i wyglądu. Tymczasem wiele produktów, które nie wymagają żmudnych przygotowań w kuchni, jest na wyciągnięcie ręki. Produkty regionalne są przebadane przez specjalistów, pożyteczne dla zdrowia i urody i wytwarza się je w sposób neutralny i pozytywny dla środowiska.
- Nasza spółdzielnia istnieje od 1945 r. Produkujemy pieczywo na naturalnym zakwasie, bez konserwantów. Co miesiąc z naszej piekarni wychodzi 14 ton pieczywa - chleba, produktów półcukierniczych i cukierniczych, które można nabyć w powiatach lublinieckim, kłobuckim i częstochowskim. Nasz herbski chleb w 2004 r. zdobył na poznańskiej Polagrze Perłę za najlepszy polski produkt żywnościowy - mówi z dumą Zygmunt Tabor, prezes Gminnej Spółdzielni Samopomoc w Herbach.
Na tradycyjną produkcję stawia też Krzysztof Sękowski, właściciel firmy Dobropol
- Nie używamy żadnych produktów chemicznych oprócz naturalnych przypraw. W tej chwili odchodzę już nawet od pekosoli, a przechodzę na zwykłą sól kamienną. Producenci rzadko decydują się na tradycyjne metody, gdyż - co tu dużo mówić - kiepsko się to opłaca, a tez nie każdego stać na zakup droższych produktów - mówi Sękowski.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?