Częstochowa: kulinarne warsztaty w "Gastronomiku" z Kucharzem Roku 2012
Szymon Szlendak już od najmłodszych lat pasjonował się kulinariami. Swoje rzemiosło szlifował właśnie w Zespole Szkól Gastronomicznych w Częstochowie. 25-letni częstochowianin jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toqes oraz prezesem Młodzieżowego Klubu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Przez ostatnie lata pracował w Restauracji Platter - autorskiej kuchni Karola Okrasy w Hotelu Inter-Continental Warszawa, a także w ambasadzie Belgii w Warszawie. W 2012 roku podczas obchodów Święta Niepodległości jego specjały mogła skosztować para prezydencka. Obecnie Szymon powrócił w rodzinne strony i jest szefem kuchni u Paulinów na Jasnej Górze.
Szymon ma na swym koncie również wiele sukcesów. W 2012 roku zdobył m.in tytuł Kucharza-Odkrycie Roku 2012. W środę młody kucharz ponownie gościł w progach swojej byłej szkoły, gdzie podczas specjalnej lekcji zdradzał tajniki gotowania dla uczniów, którzy są obecnie na początku swojej kulinarnej drogi.
– Bardzo miło gościć mi w progach tej szkoły. W gotowaniu najważniejsza, obok wkładania w niego serca, jest również ciężka praca. Nie możemy zamykać się na inne kuchnie, bo od osób i szefów kuchni z innych krajów, możemy dowiedzieć się wiele ciekawych i przydatnych rzeczy – dodaje Szymon.
Spotkanie z Szymonem ma zapoczątkować w Zespole Szkół Gastronomicznych spotkania z absolwentami, którzy potrafili odnaleźć swoje miejsce w kulinarnym świecie.
Zespół Szkół Gastronomicznych w Częstochowie czeka również na osoby, które zdecydują się podążyć podobną kulinarną drogą i pójść w ślady Szymona.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?